Sara Elizabeth Santana - The Awakened
Serie: The Awakened Duology #1
Genre: Horror, New Adult
Gepubliceerd: 2015
Waardering: ★★★★.5
Add to Goodreads
Zoey Valentine is concerned with two things: surviving the multitude of self-defense classes her dad makes her take and avoiding Ash Matthews. That is, until the Z virus hits, wiping out a third of the population in a matter of weeks. If that weren’t frightening enough, the bodies of the victims disappear and suddenly reappear, awakened from their dead state. They're faster, smarter, and they work together to get the one thing they crave, human flesh. The United States is in a panic and then the government decides the unthinkable: to bomb every major city overrun with the awakened. Now Zoey is on the run, with her dad and Ash, desperate to find a place of safety amongst the ruined remains of the country.

Goodreads is al jaren mijn go-to online bibliotheek.
Ik kan er de boeken vinden die ik nog wil lezen, die ik al gelezen heb en een hoop andere informatie. Daarom vind ik Goodreads dan ook een enorm fijn platform.
Maar het heeft ook een nadeel.

Het is zoooo makkelijk om boeken toe te voegen dat ik daardoor het overzicht zo langzamerhand een beetje kwijt raak.
Natuurlijk heb ik ze onderverdeeld in genres etc, maar ook dan is het zoeken tussen bijna 1000 boeken nog niet makkelijk.
1000, OMG dat is toch niet normaal.
Hoe oud moet ik wel niet worden om die allemaal te kunnen lezen? En dan moet ik er helemaal maar niet aan denken dat ik van de series alleen maar het eerst deel op de lijst heb gezet.

Dat brengt mij terug naar dit boek.
Al een aantal keer heb ik genoemd dat ik helemaal geen leuke zombie boeken kon vinden, niets wat me zo op het eerste gezicht aansprak in ieder geval.
Wat schertste mijn verbazing toen ik door mijn lijsten aan het spitten was? Sinds december 2015 staat deze zombie duology op mijn tbr lijst.
Een zombie boek!! Een duology! En hij is zelfs nog maar net compleet!
Jullie begrijpen vast wel dat ik die gelijk ben gaan lezen.

In het begin wist ik nog niet zo heel goed wat ik er van moest vinden, maar Zoey vond ik wel gelijk heel erg leuk!
Ze is een heel gewoon meisje dat opgevoed wordt door haar nogal beschermende vader. Die vader is politieagent in New York, waar Zoey woont, en op zijn aandringen volgt ze een groot aantal zelfverdedigings klassen. In sommige dingen is ze heel goed, maar haar target raken in de schiet klas is niet haar sterkste punt.
Dat vond ik leuk. Leuk dat ze niet in alles uitblinkt. En ze zat er ook niet zo mee.
Tot de uitbraak natuurlijk.

Ash.
Door hem wist ik niet zo goed of ik het wel een leuk boek zou gaan vinden.
Hij gedraagt zich nogal irritant en kinderlijk als hij bij Zoey in de buurt is. Je hebt al snel door dat dat een façade is, maar toch.
En in het begin lijkt het er ook op alsof hij van twee walletjes wil eten wanneer hij, in zijn poging om Zoey te versieren, beweert geen vriendin meer te hebben. Om daarna weer ‘verliefd’ met die vriendin aan de telefoon te hangen. Zacht uitgedrukt vond ik Ash op dat moment niet leuk.
Maar al snel veranderde de wereld van Zoey en Ash en begon ik te genieten van dit boeiende verhaal en groeide Ash uit tot een jongen die ik wel mocht.

The Awakened heeft een lekkere vlotte schrijfstijl, een goede wereldopbouw en genoeg spanning en sensatie om mij alles om mij heen te laten vergeten. Het is bij tijd en wijle gruwelijk, bloederig maar ook verbijsterend.
Het is een gegeven dat degenen verantwoordelijk voor zoiets afschuwelijks als het creëren van zombies niet sporen, maar wat ze met Zoey willen is……te gek voor woorden.
Naast dit alles heeft het gelukkig ook een romantisch en sexy tintje. Dat houd de spanning een beetje in balans.

Het blinkt uit in originaliteit; de uitbraak, de zombies, het hoe en waarom van de uitbraak. En we krijgen een hele frisse, nieuwe wereld te zien.
De zombies zijn snel, kunnen praten, en zijn georganiseerd.
Je veranderd niet door een beet of andere verwondingen. Alleen de manier om de zombies uit te schakelen is niet veranderd.

Helaas bevat dit boek wel heel veel fouten. Spellingfouten maar ook gender fouten: hij wordt ineens zij genoemd bijvoorbeeld.
Schrijffouten zullen bij mij de waardering nooit laten zakken, het gaat mij om de inhoud en mijn gevoel erbij. Maar dat neemt niet weg dat ik het altijd een erg slechte zaak vind, vooral als het er zo veel zijn als in dit boek.