Victoria Aveyard - Red Queen 
Serie: Red Queen #1
Genre: Young Adult, Fantasy
Gepubliceerd: 2015
Waardering: ★★★★☆
Add to Goodreads
This is a world divided by blood - red or silver. The Reds are commoners, ruled by a Silver elite in possession of god-like superpowers. And to Mare Barrow, a seventeen-year-old Red girl from the poverty-stricken Stilts, it seems like nothing will ever change. That is until she finds herself working in the Silver Palace. Here, surrounded by the people she hates the most, Mare discovers that, despite her red blood, she possesses a deadly power of her own. One that threatens to destroy the balance of power. Fearful of Mare's potential, the Silvers hide her in plain view, declaring her a long-lost Silver princess, now engaged to a Silver prince. Despite knowing that one misstep would mean her death, Mare works silently to help the Red Guard, a militant resistance group, and bring down the Silver regime. But this is a world of betrayal and lies, and Mare has entered a dangerous dance - Reds against Silvers, prince against prince, and Mare against her own heart.

Mare Barrows leeft in de Stilts. In een wereld ver na de onze met technologie die we kunnen herkennen maar ook nieuwe, bijzondere technologie. Mare komt echter van één van de arme, achtergebleven dorpen en is een Red. Iemand met rood bloed. De Red’s worden geregeerd en onderdrukt door de Silvers. Silvers hebben, de naam zegt het al, zilverkleurig bloed en bijzondere en zeer krachtige gaven.
Door omstandigheden komt ze terecht in het paleis van de Silvers, ontdekt dat ze zelf ook gaven heeft, en bang geworden door haar gaven bombarderen de Silvers haar tot een verloren prinses. En voor ze het weet is ze verloofd met 1 van de prinsen.

The Red Queen

Al snel heeft ze door dat dit haar kans is om wat te betekenen voor haar eigen volk en probeert vanuit haar nieuwe positie de Red Guard te helpen in hun verzet tegen de Silvers. Daarbij krijgt ze hulp uit onverwachte hoek maar ze ontdekt ook dat niemand, maar dan echt ook niemand te vertrouwen is.
Regelmatig viel mijn mond open van ongeloof om weer een verraad uit een compleet onverwachte hoek. Schokkend, maar voor mij als lezer ook erg leuk, want je weet echt niet meer wat je moet en kunt verwachten.

Wat ik leuk vond…

Er gebeurt continu wat. Het is bijna non stop actie en daar houd ik van. En ook de wereldopbouw vond ik leuk, een erg originele wereld mag ik wel zeggen.
Wat mij ook erg aansprak is dat er niet echt sprake is van een romance. Het blijft gissen wat de gevoelens van de prinsen voor Mare zijn en andersom ook wat haar gevoelens voor hen zijn. En ook blijft het gissen of de bedoelingen van de prinsen goed of kwaad zijn. Eén zet zich in voor hetzelfde doel als Mare maar is het echt of speelt hij een spel?

…en niet leuk vond

Wat ik wat minder vond is alles rondom de gaven van de Silvers. De gaven op zich waren origineel en best wel interessant, maar de vele huizen (families) met hun verschillende gaven en hun bijbehorende kleuren waren nogal verwarrend. Ik kon het allemaal niet zo goed volgen, het waren er teveel om het allemaal goed op een rijtje te kunnen krijgen. En tijdens de arena scenes was het ook moeilijk om de strijd te volgen door het gebruik van al die verschillende gaven door elkaar.

In het kort

Red Queen is een erg leuk begin van de gelijknamige serie die vanaf het eerste uitgekomen boek op mijn tbr lijstje kwam te staan.