Holly Black - The Folk of the Air
Serie: The Folk of the Air
Genre: Young Adult, Fantasy
Gepubliceerd: 2018
Waardering: ★★★★.5
Add to Goodreads
Of course I want to be like them. They’re beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever. And Cardan is even more beautiful than the rest. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe. Jude was seven years old when her parents were murdered and she and her two sisters were stolen away to live in the treacherous High Court of Faerie. Ten years later, Jude wants nothing more than to belong there, despite her mortality. But many of the fey despise humans. Especially Prince Cardan, the youngest and wickedest son of the High King. To win a place at the Court, she must defy him–and face the consequences. In doing so, she becomes embroiled in palace intrigues and deceptions, discovering her own capacity for bloodshed. But as civil war threatens to drown the Courts of Faerie in violence, Jude will need to risk her life in a dangerous alliance to save her sisters, and Faerie itself.

Op de één na laatste dag van het jaar las ik deze serie uit. En wat heb ik er van genoten!!

Langzaam

Maar dat genieten begon niet gelijk. Nee dat heeft echt wel even geduurd. Het verhaal kwam te langzaam op gang naar mijn smaak. Daarnaast had ik moeite met de schrijfstijl. Ik lees al meer dan 10 jaar bijna alleen maar in het Engels dus ik mag mezelf toch wel redelijk ervaren noemen, maar de auteur schermt graag met ‘vreemde’, ‘ouderwetse’ woorden en ook de zinsbouw was soms richting een ouderwetse stijl. Moeilijk maar daardoor kreeg het wel een magische uitstraling.

Confrontatie

Ook Jude moest ik eerst een beetje leren kennen voordat ik haar begon te begrijpen.
Had het aan mij gelegen dan was ik gelijk bij de eerste de beste gelegenheid terug gegaan naar onze eigen wereld, maar Jude en haar tweelingzus Taryn leven al zo lang bij de Folk of the Air dat ze niet anders meer weten. Het heeft Jude hard gemaakt en terwijl haar zus Taryn zoveel mogelijk confrontatie vermijd zoekt Jude het juist op. Ze heeft vooral veel te verduren van Prince Cardan en zijn wrede vrienden maar laat zich niet door hen op de kop zitten ook al delft ze bijna altijd het onderspit tegen de Fae.

Wrede wereld

De auteur schetst in deze boeken een wrede maar fantastische wereld. Ze weet een fantasie te spinnen waar je U tegen zegt en door de goede beeldvorming en magische schrijfstijl waan je je werkelijk in Faerie.
Ik weet niet meer of het aan het einde van deel 1 of het begin van deel twee begon, maar vanaf dat moment kwam er wat romantiek in het spel. Maar de werkelijke gevoelens blijven tot bijna het einde van de serie een kwestie van gissen. En dat is fijn want het is bij lange na niet het belangrijkste van dit verhaal.

Intriges

Ik houd enorm van boeken over de Fey/Faeries. Het is een magisch volk dat niet kan liegen maar je door allerlei woordspelingen alsnog op verkeerde voet kunnen zetten. Met enorme gevolgen. In deze serie wordt vooral de nadruk gelegd op het feit dat wij mensen daar geen last van hebben en kunnen liegen dat het gedrukt staat. Dat is een voorsprong die Jude heeft op de Folk of the Air. Ze maakt er dankbaar gebruik van maar in al die jaren dat ze in Faerie leeft heeft ze ook geleerd met het Faerie volk en hun intriges om te gaan en weet ze ze net zo goed, zo niet beter, om de tuin te leiden. Regelmatig was ik onder de indruk van haar vindingrijkheid en manipulaties.

In het kort

Ik ben enorm onder de indruk van deze serie, het verhaal, de personages, de intriges.
Het was heerlijk om me weer in de wereld van de Fae te wanen en me te verbazen over hoe hun wereld in elkaar steekt.
Dit was de eerste keer dat ik iets van Holly Black heb gelezen en ik denk dat ik me nu toch een keer moet wagen aan haar Curse Workers serie want het is me goed bevallen.