Kate L. Mary - Outliers
Serie: The Outliers Saga #1
Genre: Dystopian, New Adult
Gepubliceerd: 2018
Waardering: ★★★★★
Add to Goodreads
In the dusty ruins of the world, three groups exist: the Sovereign, the Fortis, and the Outliers. Within their walled city, exclusive access to the only remaining technology gives the Sovereign an advantage that seems impossible to beat. In exchange for meager scraps and free reign outside the walls, they use the brawn of the Fortis to their advantage while the Outliers struggle to survive. Living on land that has not healed from the poison of the past, and surrounded by dangers too numerous to count, the Outliers have adapted - but to the Sovereign and the Fortis, they are nothing. Indra is an Outlier. Each day she braves the wastelands, making the dangerous journey from the wilds where she lives to the City so she can serve the Sovereign in order to give her family a better life. Inside the walls, she has no rights and no freedom. Not only is she powerless to resist the Sovereign’s harsh rule, but she is also unable to do anything to save her people from the brutality of the Fortis. For centuries they have made their abuse of Outliers a sport, but when Asa comes to Indra’s rescue, she sees something different in him. Something that marks him as so much more than just a Fortis guard. But as Indra’s world begins to unravel, even the quiet alliance she has formed with Asa cannot save her from the wrath of the Sovereign. In one life-altering moment, everything Indra has ever known is ripped away, forcing her to face a world even more harsh and unforgiving. Broken and scarred, Indra finds herself on a journey that will challenge everything she’s ever been taught, learning along the way that she’s stronger than she ever imagined. Maybe even strong enough to free her people forever.

Wow, het is even geleden dat ik zo onder de indruk was van een boek. En dan te bedenken dat ik hem de 1e keer na een paar bladzijden had weggelegd.

Dystopian

Dit boek had het sfeertje van Into The Deep. Door hoe primitief de mensen leven, door hoe ze er uit zien, de rituelen die ze hebben en doordat er sprake is van meerdere stammen binnen de Outliers.
Het speelt zich af in een wereld ver na de onze, een wereld die in de nawee├źn leeft van de destructie door een nucleaire oorlog.
In het begin dacht ik terug in de tijd te gaan, maar dat dat niet klopte maakte de stad van de Sovereigns me wel duidelijk.

Sterk

Outliers is een ontzettend sterk boek dat extra versterkt wordt door de hoofdpersoon Indra.
Indra is een jonge vrouw die als slaaf werkt voor de Sovereigns, de bewoners van de stad die zich ver verheven voelen boven de Outliers. Samen met de Fortis, die een sport hoger op de ladder staan dan de Outliers maar ook gebruikt worden door de Sovereigns, onderdrukken ze de Outliers en houden ze door middel van zware straffen in toom.
Indra heeft zich altijd aan de regels gehouden en haar mond dicht gehouden hoe onterecht zijzelf of iemand anders ook behandeld werd maar ondertussen keek ze wel uit voor haar mensen en probeerde ze ze te behoeden voor fouten en straffen.
De afgelopen 3 jaar heeft ze buiten schot weten te blijven maar vanaf het moment dat ze door haar bazin gevraagd wordt een jongetje te leveren voor een vrij gekomen positie veranderd alles en zorgt een sneeuwbal effect ervoor dat Indra’s wereld compleet instort.

Meeslepend

Ik had er de grootst mogelijke moeite mee om dit boek weg te leggen of het verhaal los te laten want vanaf het begin tot het eind lijken we in een rollercoaster te zitten. Het is ontzettend boeiend door al die verschillende lagen in de bevolking en de vreemde, intrigerende werelden van die groepen. En wat het nog boeiender maakt is dat een Fortis guard optreed als beschermer van Indra. Zijn motieven zijn in het begin onduidelijk en daarom is het gissen wat zijn echte bedoelingen zijn.

Hard

De wereld waarin we terecht komen is hard en de auteur gaat niets uit de weg. Je hoopt dat bepaalde dingen die je eigenlijk wel aan ziet komen niet gebeuren maar ze laat ze wel gebeuren, ze kiest voor bloedstollende wendingen. De eerste keer dat er iets gruwelijks stond te gebeuren kon ik het niet geloven, dacht tot op het laatste moment dat iemand wel in de bres zou springen zoals wel vaker het geval is, maar met het zweet in de handen moest ik lezen hoe de straf uitgevoerd werd. Daarna maakte ik mij geen illusies meer alhoewel ik later toch nog weer hoopte dat die ene straf door een wonder niet uitgevoerd zou worden.

In het kort

Het is even geleden dat ik 5 sterren aan een boek heb gegeven volgens mij maar deze heeft het dubbel en dwars verdiend. Ik houd van onverwachte plot twists en dat er dingen gebeuren die je eigenlijk niet wilt dat ze gebeuren; ik houd er wel van dat een auteur je op die manier verbaasd en schokt.
De no-nonsense schrijfstijl maakt het af. Het is een vlot geschreven verhaal zonder overbodige beschrijvingen of andere poespas. Erg fijn!