Adrienne Young - Sky in the Deep
Serie: Stand alone
Genre: Fantasy, Mythology, Young Adult
Gepubliceerd: a
Waardering: ★★★★.5
Add to Goodreads
Raised to be a warrior, seventeen-year-old Eelyn fights alongside her Aska clansmen in an ancient rivalry against the Riki clan. Her life is brutal but simple: fight and survive. Until the day she sees the impossible on the battlefield — her brother, fighting with the enemy — the brother she watched die five years ago. Faced with her brother's betrayal, she must survive the winter in the mountains with the Riki, in a village where every neighbor is an enemy, every battle scar possibly one she delivered. But when the Riki village is raided by a ruthless clan thought to be a legend, Eelyn is even more desperate to get back to her beloved family. She is given no choice but to trust Fiske, her brother’s friend, who sees her as a threat. They must do the impossible: unite the clans to fight together, or risk being slaughtered one by one. Driven by a love for her clan and her growing love for Fiske, Eelyn must confront her own definition of loyalty and family while daring to put her faith in the people she’s spent her life hating.

Na het lezen van Rebel door Rebecca Yarros was ik een beetje stuurloos. Ik las nog Wilde Fire van Lucy Lennox, ook een leuk boek, maar Rebel bleef door mijn hoofd spoken en ik wilde uit alle macht de gevoelens die dat boek bij mij los maakte terug krijgen. Dat lukte natuurlijk voor geen meter. Niet één van de hedendaagse boeken die ik oppakte kwam in de buurt en ze belandden 1 voor 1 weer op de stapel ‘nog te lezen’. Want dat ik ze nog ga lezen is een feit, maar niet nu.

Ik gooide het daarom over een compleet andere boeg en begon in dit boek. Geen idee wat ik kon verwachten, maar vanaf het begin was het ontzettend boeiend.

Wat maakte dit boek nou zo boeiend

Allereerst de achtergrond waartegen het zich afspeelt. We bevinden ons in de fjorden, Noorwegen/Zweden? Er wordt echter niet exact uit de doeken gedaan waar en dat vond ik een van de charmes van dit verhaal. Zo kun je je eigen wereld vormen.

Dan de bewoners.
Hun gebruiken, rituelen en uiterlijk (gevlochten baarden, half geschoren haar) deden mij denken aan Vikingen.

En natuurlijk onze hoofdrol spelers Eelyn en Fiske.
Eelyn is een krijger voor de Aska en Fiske voor de Riki. Vijanden dus. En als er niet in de samenvatting had gestaan dat Eelyn verliefd word op Fiske had ik tijdens het lezen nooit kunnen vermoeden dat daar ook maar enigszins sprake van zou zijn.

Eelyn

Ze worstelt met het verraad van haar broer en het verlies van haar eer sinds haar gevangenschap. Haar eer en de aanzien die ze had doordat ze een goede krijger was is verdwenen. Ze wordt aangekeken met de nek en voelt zich onveilig te midden van de haatdragende vijand.
Iri, haar broer, probeert haar veiligheid te waarborgen maar kan niet meer doen dan haar erop wijzen zich te gedragen en niet te proberen te ontsnappen. Fiske is een heel ander verhaal, die zegt dat ze moet gaan als ze dat wil en het interesseert hem weinig of ze het overleefd of niet.

Fiske

Hij is een paar jaar ouder dan Eelyn, krijger van de rivaliserende stam de Riki en degene die Eelyn bijna dood de eerste keer dat ze Iri weer ziet.
Die keer daarop gaat het niet beter, hij bezorgd haar wederom een ernstige verwonding. Vanaf dat moment zijn hun interacties vaker wel dan niet vijandig, maar heel langzaam zie je toch een ommekeer in Fiske in de manier waarop hij haar behandeld. Maar om nou te zeggen dat er verliefdheid in het spel is….. En dat maakte dit boek des te leuker. Er wordt niet gesproken over aantrekkingskracht of hoe sexy Fiske wel of niet is. Er is alleen pure haat tussen die twee en dat is verfrissend.

Waar 2 honden vechten om een been…

De romantiek is ver te zoeken en dat vond ik helemaal niet erg. De harde wereld waarin het zich afspeelt maakte het boeiend genoeg en de derde vijand die plotseling ten tonele verschijnt zorgt voor een hele andere wending want ineens hebben de Aska en Riki een gezamelijke vijand. En nu is de vraag: kunnen ze samenwerken om die vijand te verslaan?

In het kort

Sky in the Deep wordt volledig verteld vanuit het oogpunt van Eelyn.
Natuurlijk had ik ook graag Fiske zijn pov willen lezen. Op het romantische vlak zal het weinig uitgemaakt hebben maar ik had meer willen lezen over zijn speciale band met Iri die voorheen ook een rivaal van hem was.

De wereldopbouw is boeiend, zoals gezegd denk ik richting Noorwegen/Zweden en de bewoners versterkten dat alleen maar. En de prettige schrijfstijl zorgde voor de rest.

Wat ik ook een prettige bijkomstigheid vind is dat het een stand alone is. Niet dat ik niet meer over deze wereld zou willen lezen maar het is wel eens fijn om in een ander genre dan hedendaags een stand alone te lezen.