Summer Lane - Collapse
Serie: Collapse
Genre: Dystopian, New Adult
Gepubliceerd: 2013
Waardering: ★★★★.5
Add to Goodreads
Everything has changed. After a devastating ambush that left the militia group Freedom Fighters struggling to survive, Cassidy Hart has been lucky to escape with her life. Along with her Commander and former Navy SEAL Chris Young, she's made a shocking discovery concerning the whereabouts of her father. The militias have moved further into the mountains. And the secret that is kept there will come with a price. But when the National Guard arrives, Cassidy is faced with a choice that will force her to decide between her friends and her family. Omega is getting stronger. The fight for freedom looms on the horizon. It's all or nothing. And Cassidy has no intention of giving up.

Het is vier jaar geleden dat ik de 1e twee delen van Summer Lane’s Collapse serie las en met smart wachtte op het volgende deel. Ik kwam echter ergens tegen dat het totaal van de serie op 6 boeken uit zou komen. Aangezien ik geen zin had om tussendoor steeds te wachten besloot ik niet verder te gaan totdat de serie compleet zou zijn. Maar…..het werden er geen 6 maar 10. En dat ontdekte ik nu, tijdens het schrijven van de recensie van State of Rebellion, het 3e deel ; geen 6 dus maar 10  .

Wow, nou moet ik even omschakelen hoor. Een serie van zes boeken achter elkaar lezen is nog leuk, maar 10…..?? Gelukkig zijn het geen lange boeken, gemiddeld 150 pagina’s op mijn ereader, maar dan nog…..we zullen zien of ik dat volhoud……

--------------------------------------------------------------------------------------

Bovenstaande schreef ik nadat ik de 1e 3 delen gelezen had met geen flauw idee of ik het wel vol zou houden die 10 boeken, maar ik had natuurlijk beter moeten weten. Als ik eenmaal begin en het is spannend, dan rust ik niet eerder voor ik weet hoe het afloopt. En Summer Lane wist ons in spanning te houden, elk boek weer.

Geen enkel deel speelt zich af op dezelfde plaats, we bevinden ons door omstandigheden elke keer weer ergens anders. Een andere plek in het bezette Amerika, en dat maakte het ontzettend interessant, en bezorgde me het zweet in de handen, want in elk boek moeten onze hoofdpersonen één of meerdere gevaarlijke missies voltooien. En in elk deel verliezen we wel iemand, bekend of minder bekend, maar bijna altijd komt het als een schok.

Vanaf het begin van de Collapse kunnen we de enorme groei die Cassie doormaakt volgen. Van het naïeve, onschuldige en vaak sarcastische meisje met een schoolmeisjes crush op Navy SEAL Chris groeit ze uit tot een sterke, onafhankelijke jonge vrouw die er alles aan doet om haar land te redden uit de klauwen van de vijand.
Ze ontdekt kwaliteiten in zichzelf die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Ze is een enorm goede strategist en een sniper van wereldformaat. Door die goede kwaliteiten schopt ze het al snel tot Commander van haar eigen team maar wordt altijd met raad en daad bijgestaan door Chris.

Ze schopt het zelfs tot Senator. Een verwarrende twist aan het begin van deel vijf, maar ook ééntje die ik een tikkeltje te ver gezocht vond. Van alle capabele mensen wordt een meisje van 20 gekozen tot Senator? Dat ging er bij mij niet helemaal in.

Ook kunnen we vanaf het begin de bloeiende romance tussen Cassidy en Chris volgen. Een romance met ups en downs die vaak veroorzaakt worden door de Collapse, maar ook door geheimen die tussen hen in staan. En door Chris zijn bezorgdheid over de veranderingen die de Collapse en het doden van vijandigen in Cassie teweeg brengen.

Ik spreek hier dan wel over een romance, als je echte romantiek wilt moet je deze boeken niet lezen, het is totaal ondergeschikt aan het verhaal. Pas in het laatste deel wordt het wat opgeschroefd maar dat komt omdat er een derde personage in het spel komt. Nou ja, eigenlijk is hij er vanaf, ik denk deel 4, al bij en zijn zijn gevoelens voor Cassie al heel snel duidelijk, maar Cassie ziet alleen Chris ook al draagt ze de man, die altijd aan haar zijde vecht, een warm hart toe.

De editing van deze boeken had beter gekund. De gemiddelde hoeveelheid fouten per boek lag niet enorm hoog, maar hoog genoeg om op te vallen en als je als schrijfster ook nog eigenaar bent van de uitgeverij van waaruit je boeken gepubliceerd worden dan mag dat al helemaal niet in mijn ogen. Het doet echter niets af aan de inhoud want man, wat een ongelofelijk sterk en spannend verhaal heeft Summer Lane hier geschreven.

Veertien dagen lang was ik in de ban van de Collapse van Amerika en kon ik lezen over de brutaliteit van een organisatie die de hele wereld onder de duim probeert te krijgen. En vechten tegen deze vijand lijkt zo uitzichtloos want Omega, zoals ze zich noemen, is onze hoofdpersonen en de andere verzetstrijders altijd een stap voor. Omega is een ‘virus’ die zich onder alle lagen van de bevolking bevind en niemand is te vertrouwen. Het is een organisatie die al 2 eeuwen toe werkt naar globale macht en ze hebben overal hun zaad gepland. Meer dan 1 keer wordt het vertrouwen van Cassie en haar team beschaamd door iemand die ze vertrouwden. Met alle gevolgen van dien. Ik vond het ontzettend knap dat ze de strijd niet opgaven maar door bleven vechten tot het bittere einde want het leek alsof Omega overal geïnfiltreerd was behalve in ons team zelf.

In het kort

Nog nooit heb ik zo lang over een serie gedaan als deze maar het was het dubbel en dwars waard. Een serie van 10 boeken achter elkaar lezen is dus een makkie 😉 . Sterker nog, er komt een vervolg die ook weer over Cassie en haar team gaat en ik vind het jammer dat ik die er niet gelijk achteraan kan lezen. Ik moet nog even wachten tot januari 2018 voor het eerste deel maar jullie kennen mij, ik wacht tot ze allemaal uit zijn. Ondertussen kan ik mij wel verheugen op de spin off The Zero Trilogy die gaat over één van de team genoten van Cassie: Elle. Ik wacht nog even met het lezen ervan want het behandeld dezelfde periode als Collapse dus in grote lijnen weet ik zo’n beetje hoe het gaat verlopen.