C.J. Redwine - Defiance
Serie: Defiance #1
Genre: Young Adult, Fantasy, Dystopian
Gepubliceerd: 2012
Waardering: ★★★★☆
Add to Goodreads
Defiance by C. J. Redwine is rich postapocalyptic YA fantasy perfect for fans of Graceling and Tamora Pierce. While the other girls in the walled city-state of Baalboden learn to sew and dance, Rachel Adams learns to track and hunt. While they bend like reeds to the will of their male Protectors, she uses hers for sparring practice. When Rachel's father fails to return from a courier mission and is declared dead, the city's brutal Commander assigns Rachel a new Protector: her father's apprentice, Logan—the boy she declared her love to and who turned her down two years before. Left with nothing but fierce belief in her father's survival, Rachel decides to escape and find him herself. As Rachel and Logan battle their way through the Wasteland, stalked by a monster that can't be killed and an army of assassins out for blood, they discover romance, heartbreak, and a truth that will incite a war decades in the making.

Sinds maart 2012 staat dit boek, deze serie, al op mijn tbr lijs van Goodreads maar hij was, zoals dat gaat als je veel boeken op je tbr lijst hebt, een beetje in de vergetelheid geraakt. Dat komt vooral omdat ik veel sneller grijp naar relatief nieuwe boeken en dan worden de ‘oudjes’ een beetje vergeten.
Dat doe ik niet omdat ik denk dat die oudere boeken minder leuk zullen zijn dan de nieuwere, maar het is veel gemakkelijker om je volgende boek uit te zoeken uit boeken die regelmatig onder je aandacht komen dan te moeten graven in de ‘archieven’.
Maar ik ben nu op een punt aangeland dat ik wil proberen mijn aandacht wat meer op de oudere series te richten (hopen dat dat gaat lukken) en dus begon ik met dit boek.

De cover trok als eerste mijn aandacht. Ik vind hem prachtig qua kleurstelling maar ook het ontwerp ervan; het bos dat het zonlicht filtert, het mooie meisje met de stoere warrior uitstraling en het kasteel/fort dat je aan de onderkant van haar cape ziet.
Het deed mij geloven dat ik een verhaal ging lezen dat zich afspeelt in de middeleeuwen.

En in het begin leek dat ook zo.
De straten met kinderkopjes, de oude huisjes, verlichting door middel van lantaarns, rijtuigen, alles wijst op een middeleeuwse setting.
Maar zodra je buiten de muur van de ‘stad’ komt realiseer je je dat je in een dystopische wereld terecht gekomen bent.
Grote vervallen betonnen steden zijn stille getuigen van een lang vergeten, rijke beschaving.
En je kan dit verhaal zelfs een heel klein beetje steampunk noemen door de vrij geavanceerde uitvindingen van Logan in het terug naar de middeleeuwen geworpen bestaan.

De wereld waarin Rachel en Logan leven is hard en vrouwen zijn weer terug bij af. Ze mogen niet alleen over straat; ze moeten ten alle tijden een protector bij zich hebben en als ze de leeftijd van 17 jaar hebben bereikt worden ze via een claiming ceremonie uitgehuwelijkt aan diegene die ze hebben wil. Zeer vernederend ook al zien niet alle meisjes het zo.
Gelukkig was Rachel haar vader een vooruitstrevend man en leerde hij zijn dochter in het geheim meer dan alleen maar koken en schoonmaken.
En na zijn verdwijning komt dat goed van pas want Rachel is vastbesloten hem terug te vinden, maar daarvoor moet ze de stad verlaten en de wereld buiten de stad, de wastelands, zit vol gevaren.

In het begin was ik er niet zo zeker van of ik dit boek wel leuk zou gaan vinden. De schrijfstijl, een beetje bloemrijk af en toe, sprak me niet zo aan en voor mijn gevoel kwam het wat langzaam op gang.
Dat we ook de pov van Logan krijgen trok mij door het ‘moeilijke’ begin heen en hoe verder ik kwam, hoe dieper ik verdween in dit spannende en intrigerende verhaal.
Daar waar in andere boeken de hoofdpersonen hun plannen zien slagen, ondanks tegenwerkingen, mislukken die van Rachel en Logan keer op keer en dat hield mij vooral op mijn tenen. Het liep telkens anders dan ik verwachtte.

Tot aan het einde aan toe heb ik niet echt kunnen wennen aan de schrijfstijl maar het plot was dusdanig spannend, vooral door die duo pov en het feit dat ze van elkaar verwijderd worden en allebei in gevaarlijke situaties terecht komen, dat ik Defiance bijna in 1 ruk uitgelezen heb.

Over wat ik vond van de romance ben ik nog niet helemaal uit.
In het begin van het boek vond ik het leuk, de spanning die tussen Rachel en Logan hangt, de langzame verandering van gevoelens van Logan voor Rachel, het zorgde voor een aantal hartslagversnellende momenten. Maar het laatste gedeelte van het boek vond ik het allemaal wat te snel gaan en dat de I love You’s over en weer uitgesproken werden, in het eerste deel al, vind ik verschrikkelijk jammer. Dat haalt toch een heel groot gedeelte van de romantische spanning weg en daardoor voel ik nog niet zozeer de drang om verder te gaan met deel 2.