Titel: Contagious
Schrijfster: Emily Goodwin
Serie: The Contagium #1
Genre: New Adult, Dystopian, Zombies
Gepubliceerd: januari 2012
Taal: Engels
Waardering: ★★★★☆
Add to Goodreads
"I wasn’t afraid of death. If I died, it would be over. My worst fear wasn’t of dying, it was of living. Living, while everyone around me had their flesh savagely torn from their bodies to be shoved into the festering and ever-hungry mouths of zombies. It terrified me, right down to my very core, to be alive while the rest of the world was dead."

In the midst of the Second Great Depression, twenty-five year old Orissa Penwell doesn't think things can get any worse. She couldn't be more wrong. A virus breaks out across the country, leaving the infected crazed, aggressive and very hungry.

Orissa will do anything-no matter if it's right or wrong- to save the ones she loves. But when she discovers that most of the world is infected or dead, she must decided if those lives are worth saving at all.

Een van de boeken van deze serie kwam ik per toeval tegen en de samenvatting maakte me erg nieuwsgierig. Toen ik zag dat de serie al compleet was wist ik helemaal zeker dat ik hem snel wilde gaan lezen. Maar toen ik er aan toe was was ik het boek kwijt, had geen idee meer hoe het heette of wie het geschreven had.
Gelukkig bood Goodreads uitkomst en had ik hem redelijk snel terug gevonden.

Het boek begint vrij rustig en Orissa is in het begin helemaal niet zo'n likable personage.
Ze zit maar te mokken, mengt zich niet tussen de andere geredde mensen en laat zich zonder dat het nodig is steeds morfine toedienen zodat ze de tijd in staat van vergetelheid door kan brengen.
Als het kwartje eenmaal valt ontpopt ze zich als een ware leider en weet de overlevenden op effici├źnte en doordachte wijze in veiligheid te brengen. Maar ze blijft een beetje een bitch die, naar het lijkt, weinig tot geen gevoelens heeft. En toch mocht ik haar wel. In het begin niet, maar later toonde ze zich als iemand van weinig woorden maar grote daden.

De kijk op Zombies is in dit boek weer anders dan ik ooit gelezen heb en alleen de manier van uitschakelen is hetzelfde als altijd.
Het begin van Contagious is vrij rustig maar als het duidelijk wordt dat ze niet eeuwig in de schuilplaats kunnen blijven en op zoek moeten naar rantsoen duiken we in een achtbaan vol spanning en sensatie.
De groep die bij Orissa blijft is heel gevarieerd en behalve Orissa weet niemand hoe om te gaan met wapens.

Orissa is een enorm sterke persoonlijkheid die al vanaf haar 12 jaar door haar aan PTSD lijdende grootvader getraind is voor een apocalyps.
Ze heeft nooit in zijn vergezochte theorie├źn geloofd maar die training komt haar nu goed van pas.
Ze is een kick ass heldin, tough as nails, vindingrijk, niet bang en mensen die haar niet kennen vinden haar een enorme bitch, maar door haar daden dwingt ze wel hun respect af.

Ik kan zeggen dat ik dit een erg leuk boek vond dat me constant in spanning hield en me zo in zijn greep had dat het al weer voorbij was voor ik er erg in had.
Wat ik niet echt leuk vond was de schrijfstijl. Het is een snelle schrijfstijl met korte zinnetjes.
Op zich houd ik daar wel van maar deze was een beetje chaotisch, soms houterig en af en toe kregen we in 1 zin informatie die er helemaal niet toe deed.
Waarschijnlijk schreef de schrijfster net zo snel als het verhaal verloopt want er zaten ook nog al wat schrijffouten en verkeerd gebruikte woorden in.
Net als de buitenkant, de originele cover was echt verschrikkelijk lelijk . . .


had ze ook de binnenkant moeten verbeteren, dan was het helemaal perfect geweest.
Ondanks dit alles moest ik wel door blijven lezen want door het erg spannende, gruwelijke verhaal konden mij die oneffenheden niet echt irriteren.
Er waren ook een aantal tegenstrijdigheden die bij mij vragen opriepen. Zo wilde Orissa dolgraag weten wat er van haar opa terecht was gekomen en ze hoopte dat hij in een veilig opvangcentrum zat. Maar toen ze zelf in dat centrum kwam heeft ze helemaal niet naar hem gevraagd of gezocht en opa was in de rest van het boek helemaal vergeten.

Zoals zo vaak bij spannende boeken het geval is eindigt Contagious met een enorme cliffhanger. Ik zat nog middenin het verhaal en het was net superspannend toen ineens, pats boem, het afgelopen was.
Gelukkig kan ik gelijk verder met deel 2 en ik hoop dat die net zo spannend is.