Serie: His Fair Assassin #1
Genre: Young Adult, Historisch, Goden, Politiek
Gepubliceerd: April 2012
Taal: Engels, nog niet vertaald
Waardering: ★★★☆☆ 
Waarom het schaap zijn als je de wolf kan zijn?
Zeventien jarige Ismae ontsnapt uit de brutaliteit van een gearrangeerd huwelijk naar het heiligdom van het klooster van St. Mortain waar de zusters nog steeds de oude goden dienen. Hier leert ze dat de god van de dood haar heeft gezegend met gevaarlijke giften en een gewelddadig lot. Als ze ervoor kiest om in het klooster te blijven zal ze worden opgeleid tot moordenaar en dienen als dienstmaagd van de dood. Als ze haar nieuwe leven accepteerd moet ze dat van anderen vernietigen.
De belangrijkste opdracht brengt Ismae naar het Hooggerechtshof van Bretagne waar ze ontdekt dat ze jammerlijk onvoorbereid is, niet alleen voor het dodelijke spel van intriges en verraad, maar ook voor de onmogelijke keuzes die ze moet maken. Want hoe kan ze haar doelwit doden als hij, tegen haar wil, haar hart heeft gestolen?

Review:

Dit was een ontzettend lang boek. Meestal maakt me dat niet uit, hoe meer hoofdstukken hoe beter zelfs, maar in dit geval was het me wat te lang. Niet omdat het niet boeiend was, integendeel, maar het is een moeilijk boek. Dat vind ik tenminste.
Het speelt zich af in de middeleeuwen en politiek en kerk spelen een grote rol. En daardoor werd het ook een zwaar boek. Het middeleeuwse taalgebruik is niet altijd even makkelijk te volgen en de politieke en kerkelijke intriges zijn ingewikkeld.
Ismae is een prettige persoonlijkheid ondanks de rol van moordenares die ze op zich genomen heeft. De omstandigheden hebben haar ertoe gedwongen en daardoor accepteert ze die rol zonder enige twijffel. Maar wanneer ze nauw samen moet werken met Gavriel Duval en tot haar verbazing verliefd op hem wordt veranderd er een heleboel.
Grave Mercy was boeiend genoeg om uit te lezen, alhoewel ik regelmatig hoopte dat het afgelopen was want dit is echt geen boek dat je voor je ontspanning leest. Ik weet daarom nog niet of ik aan het 2e deel ga beginnen. Zoals ik er nu over denk niet. En van wat ik op Goodreads heb gelezen gaat Dark Triump, die in 2013 uit komt, niet over Ismae en Gavriel maar over Sybella, nog een reden waarom ik niet denk verder te gaan met deze serie want ik vind dat het verhaal van Ismae en Gavriel nog niet helemaal verteld is.