Serie: The Hunger Games 1 t/m 3
Genre: Young Adult, Distopian
Gepubliceerd: 2008 t/m 2010
Taal: Engels. Alle 3 verkrijgbaar i/h Nederlands
Waardering: ★★★★★
Add to Goodreads
Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot... Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

Review:

Op heel veel boekenblogs was ik beoordelingen tegen gekomen over The Hunger Games en allemaal waren ze vol lof. Toch weerhield iets me er steeds van om ermee te beginnen, en toen ik dan eindelijk over de drempel was vroeg ik me af waarom ik er toch zo lang mee gewacht had.
Verslonden heb ik deze serie, ik kon er niet mee stoppen en geen genoeg van krijgen. Het verhaal is uniek en zo verschrikkelijk gruwelijk, mijn mond viel open toen ik las wat de bedoeling was en wat die 24 kinderen te wachten stond. Katniss is een hele stoere, intelligente meid die na de dood van haar vader de zorg voor haar moeder en zusje op zich heeft genomen. Ze heeft leren jagen en is heel goed met haar pijl en boog en draait haar hand niet om voor het doden van een dier. Maar dieren doden is toch heel iets anders dan het doden van mensen. En in tegenstelling tot een grote groep van de deelnemers aan de Hongerspelen probeert Katniss het doden van haar tegenspelers te mijden.
Samen met Peeta, de jongen uit haar district, begint ze aan de strijd en ze zijn vastbesloten te winnen maar dat houdt wel in dat één van hen beide de ander aan het eind moet doden want er mag maar 1 winnaar overblijven........ Je kunt je niet voorstellen dat zoiets als de hongespelen ooit in werkelijkheid plaats zou kunnen vinden, maar het is zo enorm realistisch geschreven dat je er ook nog in gaat geloven dat dat wel zou kunnen gebeuren.
In deel 2 en 3 zet Katniss de strijd voort tegen het Capitool en het verhaal blijft spannend tot het laatste eind, ook voor wie ze kiest, Peeta of Gabe, want naast de gruwelen, spanning en verdriet is er ook plaats voor romantiek.
Net als bij de Twilight Serie was er een team strijd losgebarsten; je was voor team Peeta of team Gabe. Aan zulke flauwekul doe ik niet mee maar ik heb wel altijd een voorkeur en dit keer ging mijn voorkeur naar Peeta ;-)
Dit is absoluut een uitzonderlijke serie die je gewoon gelezen moet hebben maar je moet er af en toe wel een sterke maag voor hebben want sommige mensen vinden op een zeer onprettige manier de dood.