B.B. Easton - Devil of Dublin
Serie: Stand alone
Genre: Adult, Contemporary
Gepubliceerd: 2022
Waardering: ★★★★☆
Add to Goodreads
I can’t remember anymore if my grandfather’s eyes were blue or green, but I’ll never forget the way they wrinkled at the corners when he laughed at one of his own jokes. Or the way they sparkled with mischief when he told me tales about the magical creatures that dwelled in the forest behind his humble Irish sheep farm—shy fairies who liked to eat tea biscuits, cruel witches who liked to eat children, a moody lake spirit with a taste for expensive gifts. As a child, I believed every fantastical word. But when he warned me about the mute boy who also lurked in those woods, the one the priest had declared to be the spawn of Satan himself, I refused to listen. Kellen wasn’t evil. He was kind, and beautiful, and special, and hurting. He was my friend. And with every summer I spent stolen away with him in those enchanted woods, he grew to become so much more. But when I return to Glenshire as an adult, grieving and engaged to someone else, all those legends quickly morph into nightmares. My grandfather had been right about everything, especially the boy. If only I had listened

Normaal gesproken mijdt ik mafia verhalen. Het trekt me gewoonweg niet. Maar de samenvatting klonk goed genoeg om het toch te proberen.
Fantasie
De devil of Dublin is een bijzonder boek. Het is een contemporary mafia verhaal maar heeft ook een bovennatuurlijk/fantasie tintje. 
Het speelt zich af in Ierland en is doorspekt met Ierse folklore wat op zich al interessant is om te lezen.  
Darby
We beginnen het verhaal met het 8-jarige Amerikaanse meisje Darby, die met haar moeder op bezoek gaat bij haar opa in Ierland. Volgens de Ierse folklore leven er fairies in het bos en wanneer ze naar ze op zoek gaat ontmoet ze Kellen, die ze in de eerste instantie aanziet voor een fairy jongen. 
Darby, onbevangen en met een enorme fantasie, laat zich er niet van weerhouden hem in haar fantasierijke spel te betrekken ook al zegt hij niks. 

Na die eerste ontmoeting volgen we de jaarlijkse bezoekjes van Darby aan haar opa en kunnen lezen hoe zij en Kellen, ondanks de waarschuwing van haar opa dat ze bij hem vandaan moet blijven, steeds meer naar elkaar toegroeien. 
Maar naar mate de tijd vordert komen haar bezoekjes met steeds langere tussenpozen totdat ze door omstandigheden jaren lang weg blijft.
Kellen
Kellen is het niet gewend dat iemand bij hem in de buurt wil zijn, dat iemand naar hem kan kijken zoals Darby naar hem kijkt. Vanaf het moment dat hij in Glenshire is komen wonen is hij bestempeld als de zoon van de Duivel en wordt overal waar hij komt gepest en beschimpt. 
Hij kijkt dan ook elk jaar weer uit naar de komst van Darby. Maar haar bezoekjes komen met steeds meer jaren ertussen totdat ze helemaal niet meer komt en Kellen de moed heeft opgegeven.
Geweldadig
De dingen die deze twee mensen meegemaakt hebben zijn met geen pen te beschrijven. En dat het Kellen gevormd heeft naar de persoon die hij nu is is best te begrijpen, hij heeft tenslotte vrijwel geen liefde gekend. Hun eerste ontmoeting na jaren is een gewelddadige en die bepaalt de rest van het verloop van hun verhaal en relatie. 
Bijzonder (dit stukje bevat een kleine spoiler)
Wat ik zeer bijzonder vindt is dat Kellen weg gekomen is met wat hij jaren daarvoor gedaan heeft, voor hij Glenshire ontvlucht is. 
Maar ik vind het ook bijzonder dat ze samen weg komen met de dingen die ze doen om elkaar te beschermen. En, misschien nog het meest bijzonder, dat ze weer in Glenshire gaan wonen terwijl de mafia nog steeds naar ze op zoek is. Die weten waar Darby vandaan komt dus het lijkt me dat ze daar het eerst gaan zoeken.
Voegt niets toe
Ondanks dat het een verhaal is met een mafia tintje vond ik het wel een leuk boek om te lezen. Vooral het begin, wanneer Darby en Kellen nog kinderen zijn, is leuk en interessant. 
Het fantasie achtige ben ik nog niet zo goed over uit wat ik daar van vindt. Wat mij betreft voegt het niet zoveel toe aan dit verhaal. Darby haar fantasie en de folklore verhalen waren wat mij betreft genoeg.

In het kort

Devil of Dublin is een leuk, spannend en af en toe gruwelijk verhaal.
Halverwege het boek was ik er van overtuigd dat de auteur er geen happy end aan zou breien, daar leek me dit het uitgelezen verhaal voor. Maar gelukkig had ik het mis en kreeg ik toch het happy end waar ik op hoopte.