Emily R. King - The Hundreth Queen
Serie: The Hundredth Queen #1
Genre: Fantasy, young Adult
Gepubliceerd: June 2017
Waardering: ★★★★☆
Add to Goodreads
He wanted a warrior queen. He got a revolutionary. As an orphan ward of the Sisterhood, eighteen-year-old Kalinda is destined for nothing more than a life of seclusion and prayer. Plagued by fevers, she’s an unlikely candidate for even a servant’s position, let alone a courtesan or wife. Her sole dream is to continue living in peace in the Sisterhood’s mountain temple. But a visit from the tyrant Rajah Tarek disrupts Kalinda’s life. Within hours, she is ripped from the comfort of her home, set on a desert trek, and ordered to fight for her place among the rajah’s ninety-nine wives and numerous courtesans. Her only solace comes in the company of her guard, the stoic but kind Captain Deven Naik. Faced with the danger of a tournament to the death—and her growing affection for Deven—Kalinda has only one hope for escape, and it lies in an arcane, forbidden power buried within her.

De meningen over dit boek zijn op GoodReads nogal verdeeld: je hebt haters en lovers.
Wat ik er van vind kun je hieronder lezen.

Vrijheid van interpretatie

Als ik die negatieve recensies lees en dan mijn eigen mening er naast leg vraag ik mij af of ik wel hetzelfde boek heb gelezen? Of dat ik er misschien niet diep genoeg op in ga en te oppervlakkig lees?

Wat ik altijd denk als iemand zegt dat de auteur de plank volledig misslaat (over de cultuur, de wereld, de relaties… noem maar op) is: “Jongens, het is fantasie! En in een fantasie heeft een auteur de vrijheid om het neer te zetten zoals hij/zij dat wil”.
Als je een non-fictie leest heb je alle recht om commentaar te leveren op zulke zaken, maar fictie/fantasie berust niet op waarheid en mag daarom alle kanten op gaan (vind ik).

Insta love

Houd je niet van insta love, ja dan kan je zeker iets negatiefs zeggen over dit boek. En het ergste is nog, onze hoofdpersoon heeft nog nooit een man gezien maar de eerste de beste die ze ziet is meteen ook de knapste en de love interest.
Maar ook al is hij die love interest, de kans dat ze ooit bij elkaar kunnen zijn is heel klein want Kalinda is door de Rahja gekozen als zijn 100ste vrouw. En voordat dat huwelijk plaats vind moet ze nog een aantal rivalen verslaan en de kans dat ze dat overleefd is heel klein.

Voor iemand die nog nooit een man gezien had vond ik haar reacties op Deven en andere mannen te gewoon. Ik had veel naïever reacties verwacht van iemand die zo beschermd groot is gebracht. Dat ze als eerste het initiatief nam om Deven te kussen verbaasde mij dan ook enorm.

Intriges

Het harem leven is bijzonder, hard en vol intriges. Rahja Tarek heeft 99 vrouwen en hij heeft voor zijn 100ste en laatste vrouw Kalinda gekozen. Naast deze Rani’s (vrouwen) heeft hij ook nog een reeks courtesans. Deze vrouwen moeten het bed delen met elke man die dat maar wil maar nu krijgen ze de kans om de plaats van Kalinda in te nemen door haar uit te dagen in een gevecht op leven en dood. Rahja Tarek is geen aardige man want ook al wil hij dat Kalinda wint, hij moedigt de gevechten wel aan en laat geen traan voor de gevallenen.

Guard

Vanaf het moment dat de Rahja Kalinda gekozen heeft is Deven haar guard.
Al snel bloeien de gevoelens tussen die twee op en ook al weten ze dat het niet kan en mag, de gevolgen van zo’n buitenechtelijke relatie zijn gruwelijk, ze kunnen ze niet negeren. Ze waren in mijn ogen echter wel heel onvoorzichtig en het kon niet missen dat het uit zou komen.

Gaven

In deze wereld zijn er ook mensen met gaven, Butha’s, zij beheersen de elementen en zijn onderverdeeld in Galers (wind), Tremblers (aarde), Aquafiers (water) en Burners (vuur). Kalinda heeft altijd gedacht dat ze een zwakke gezondheid had want vanaf dat ze kan herinneren kampte ze met koortsaanvallen. Pas later in dit boek ontdekt ze dat dat te wijten is aan haar gave, maar in de strijd tegen de courtesans heeft ze er niets aan want Butha’s worden veracht door de Rahja en zijn volk en ze kan zichzelf daarom niet bloot geven.

In het kort

Ik vond dit een hele leuke start van deze serie en het enige waarop ik iets aan te merken heb is de snelle, insta relatie van Kalinda en Deven.