Josephine Angelini - Witch's Pyre
Serie: Worldwalker #3
Genre: Fantasy, Young Adult
Gepubliceerd: 2016
Waardering: ★★★★☆
Add to Goodreads
Lily Proctor has come a long way from the weak, sickly girl she used to be. She has gained power as a witch and a leader, found her way home, chosen to face battle again, and (after losing her first love and being betrayed by her new love) she has learned more about loss and grief than she ever wanted to know. Thrust once again into a society different from anything they have ever seen, Lily and her coven are determined to find answers―to find a new path to victory, a way to defeat the monstrous Woven without resorting to nuclear weapons or becoming a tyrannical mass murderer like her alternate self, Lillian. But sometimes winning requires sacrifices . . . and when the only clear path to victory lies at Lillian's side, what price will Lily be willing to pay? Internationally bestselling author Josephine Angelini takes us on another emotionally wrenching thrill ride in the stunning conclusion to her Worldwalker Trilogy.

Witch Pyre is de conslusie van de Worldwalker Trilogy, maar voordat het tot een goed einde komt maken we heel veel mee. Het begint op het punt waar het vorige boek gestopt is en vanaf dat moment zitten we weer in een fantastisch verhaal.

Luguber

Dit maal bevinden we ons een gedeelte van het boek binnen de muren van een onbekende stad met wel heel bijzondere guardians: bijen. Het lijken gewone huis tuin en keuken bijen maar Lily en haar groep voelen aan dat er meer achter deze insecten steekt. En boven die bijen staan een soort van bijen die net zo groot zijn als mensen 😮.

Binnen de ommuurde stad kunnen ze bijna overal gaan en staan waar ze willen en toch zijn ze niet vrij. De bijen volgen elke stap die ze maken.
Het is echt een ontzettend vreemde wereld waar ze in terecht gekomen zijn en ik vond het ook een tikkeltje luguber. Maar onze groep is vindingrijk en niet bang om te vechten voor hun vrijheid.

Strijd

En daarmee komen we eigenlijk tot de basis van dit laatste boek: het is één groot gevecht om het welzijn van het land, de mensen en de dieren. En Lily strijd onvermoeibaar voor een wereld die niet eens de hare is. En terwijl ze daar mee bezig is krijgt ze te maken met intens verdriet om het verlies van mensen die haar dierbaar waren. En vreselijke pijn want wat ze moet doen om haar krachten te kunnen delen met haar coven, brrrr ik moet er niet aan denken.

2e Keus

Dit laatste deel is vooral een zoektocht naar handlangers, lange tochten onder barre en bizarre omstandigheden, een romance die gebukt gaat onder wantrouwen en een gevoel van verraad, en een race tegen de klok.
Nog steeds ben ik niet helemaal om wat de romance betreft. Ik kan me nog steeds niet aan de indruk onttrekken dat Lily een vervangster is, een 2e keus, ook al zegt Rowan dat hij destijds gevallen was voor de Lily in Lillian. Lily is ook zeker anders dan Lillian. Ze mag dan haar evenbeeld zijn en reageren als haar versie in deze wereld, ze heeft veel meer compassie voor de mensen en dieren om haar heen en dat is het verschil dat Rowan ziet en waardoor hij zeker is van zijn gevoelens.

Abrupt einde

Wat ik een beetje jammer vind is dat we 3 boeken lang toeleven naar een oplossing, een happy end voor deze parallel wereld, en dat het, ondanks dat we een goed en bevredigend einde krijgen, nogal abrupt is. Zo is de strijd voorbij en zo krijgen we de epiloog. Ik had nog graag wat meer Rowan en Lily gehad aan het einde.

In het kort

Een boodschap, dat is wat dit is; een verhaal met een boodschap.
De boodschap dat wij met zijn allen de wereld aan het verpesten zijn. Die boodschap wordt ons getoond dmv andere werelden waarin Lily terecht komt tijdens haar jumps en dat zijn geen vrolijke beelden.

Het mag dan een verhaal met een boodschap zijn, het is niet belerend. Het blijft een fantasie verhaal dat je lekker ontspannen kan lezen zonder dat het een zwaar verhaal wordt.