Kiera Cass - The Heir
Serie: The Selection #4
Genre: Young Adult, Dystopian
Gepubliceerd: 2015
Waardering: ★★★★☆
Add to Goodreads
Princess Eadlyn has grown up hearing endless stories about how her mother and father met. Twenty years ago, America Singer entered the Selection and won the heart of Prince Maxon—and they lived happily ever after. Eadlyn has always found their fairy-tale story romantic, but she has no interest in trying to repeat it. If it were up to her, she'd put off marriage for as long as possible. But a princess's life is never entirely her own, and Eadlyn can't escape her very own Selection—no matter how fervently she protests. Eadlyn doesn't expect her story to end in romance. But as the competition begins, one entry may just capture Eadlyn's heart, showing her all the possibilities that lie in front of her . . . and proving that finding her own happily ever after isn't as impossible as she's always thought.

The Heir is het 4e deel van de serie de Selection, maar gaat over de dochter van Maxon en America, Eadlyn.
Eigenlijk was ik in de eerste instantie niet zo blij met Kiera Cass; waarom nou weer een vervolg terwijl Maxon en America een happy end hebben gekregen? En waarom weer een selectie???

Ja, het gaat dit keer over de dochter en niet weer over Maxon en America maar dan nog, het had van mijn niet gehoeven.
Toch werd ik nieuwsgieriger en nieuwsgieriger naar dit verhaal, vooral omdat men er toch wel over te spreken is.
Ik besloot daarom een poging te wagen.

Het was leuk om te zien dat Maxon en America uitgegroeid zijn tot volwassen mensen. Ze zijn nu ouders van 4 kinderen en regeren samen. Ze hebben goede dingen gedaan voor het land waaronder de verwijdering van het kaste systeem. Het wordt echter al snel duidelijk dat sommige groepen binnen de bevolking nog altijd leven naar het kaste systeem. Dat zorgt voor de nodige opstanden en rellen.

Om de bevolking af te leiden van hun ontevredenheid besluiten Maxon en America dat Eadlyn, hun oudste dochter en toekomstig koningin, een selectie moet houden. Ze hopen dat Eadlyn daardoor een partner vind en hetzelfde geluk dat zij gevonden hebben.
Dat was voor mij onbegrijpelijk. Het past totaal niet bij het plaatje dat ik van hun heb, zulke vooruitstrevende mensen en dan hun dochter min of meer dwingen om een selectie te houden en als het ware uit te huwelijken??

Wat ik ook onbegrijpelijk vond is dat ze een dochter hebben als Eadlyn.
Ze is arrogant en kijkt neer op de mensen. Ze is het compleet tegenovergestelde van haar moeder die vol compassie zit.
Ze is niet onaardig of onredelijk tegen het personeel, integendeel zelfs, maar je voelt de afstand.
En ze vind het heel normaal dat ze alles heeft wat haar hartje begeert. Ze voelt zichzelf superieur en heeft uitspraken als: ‘er is niemand machtiger dan ik’.
Nee, in het begin is ze zeker geen likable personage.

Dat dit boek alleen maar over de selectie gaat was wat mij betreft ook een tegenvaller. Ik had meer verwacht. Toch was het entertainend genoeg want zet 35 jongens bij elkaar die naar de hand van 1 meisje dingen en als snel beland je in hilarische pogingen om de aandacht te trekken, ongemakkelijke afspraakjes, ongewenste intimiteiten en vechtpartijen.

Van al de jongens die naar de hand van Eadlyn dingen vind ik Kile en Erik het leukst.
Kile omdat ze elkaar van jongs af aan al kennen. Ze irriteren elkaar enorm en hebben een haat/liefde verhouding. En Kile wilde helemaal niet mee doen met de selectie.
Hoe zijn naam er in terecht is gekomen blijft een raadsel, maar door de dynamiek die die twee hebben lijkt hij een hele goede kandidaat.
Maar als ik de auteur was zou ik Erik als partner voor Eadlyn kiezen.
Hij is geen kandidaat voor de selectie maar de vertaler van één van de deelnemers. Ze krijgen een band omdat hij steeds met de kandidaat mee moet om te vertalen. En juist daarom lijkt het me geweldig romantisch als die twee een setje worden.

Het laatste hoofdstuk heeft een enorme schok voor ons in petto. Vooral als je de 1e drie delen gelezen hebt is het einde verschrikkelijk triest.
Ik hoop dat het goed gaat komen!