Refuge by Karen Lynch
Serie: Relentless #2
Genre: Fantasy, Paranormal, Young Adult
Published: december 2014
Waardering: ★★★★☆
Add to Goodreads
To keep the people she loved safe, Sara left everything she knew behind. She soon learns this new world is nothing like her old one, and she struggles to make a place for herself among the Mohiri. But it soon becomes apparent to Sara and to everyone one around her that she is not your typical warrior.
As the weeks pass, Sara builds new relationships, copes with her new trainers, and tries to manage her ever-changing powers, while keeping her unique heritage a secret. Looming in the background is the constant shadow of the Master who will do anything to find her.

Sara finds herself on a journey of self-discovery that uncovers her true strengths and awakens a part of her she never knew existed. She experiences the delight of new friendships, the sweetness and pain of first love, and a loss so deep it could be the thing that finally breaks her. At the end of it all, she discovers that the one place she was supposed to be safe might not be the refuge she thought it was.
In mijn recensie van deel 1, Relentless, schreef ik dat ik hem eerst niet zo leuk vond. Het begin was teleurstellend en het voldeed totaal niet aan mijn verwachting.

Dat deed bij mij de vraag rijzen of het eigenlijk wel eerlijk is dat ik teleurgesteld was.
Mag je wel teleurgesteld zijn op basis van een bepaalde verwachting? Ik heb nl vaak de neiging om mij iets mooier voor te stellen dan het is. Is het dan wel eerlijk tegenover een auteur dat ik mij zo voel?
Best een lastige vraag waar ik niet zo 1, 2, 3 een antwoord op weet te geven.

Wat ik wel weet is dat Relentless dan niet zo mag zijn begonnen als ik verwacht had, de auteur liet het boek groeien van een saai, vreemd verhaal tot een bijzonder fantasierijk plot met een sterke hoofdrolspeelster die het niet zozeer moet hebben van haar fysieke kracht als wel van haar bijzondere gaven. Hoe verder ik kwam, hoe beter het werd en na een tijdje was ik er van overtuigd dat deze serie het lezen zeker waard is.
En Refuge heeft mijn mening daarin niet veranderd.

Het begon vele malen beter dan zijn voorganger en dat bleef zo tot het einde.
We stappen in een rollercoaster die ons van het ene spannende moment naar het andere voert met daartussen emotionele, humoristische, mysterieuze en ja, ook al is het ondergeschikt aan het verhaal, dit keer ook romantische momenten.
En we ontmoeten meer en meer fantastische wezens die bijna altijd gevaarlijk zijn, en soms ook echt kwaadaardige bedoelingen hebben.

Sara’s veiligheid wordt regelmatig op de proef gesteld en meermalen hangt haar leven aan een zijden draadje. Het is telkens weer verrassend hoe ze bijna ongeschonden uit de strijd weet te komen maar dat geldt helaas niet voor al haar vrienden en collega’s.

Ook op het gebied van familie komen we af en toe voor een verrassing te staan.
Sara heeft familie banden met mensen waarvan ik, maar ook zijzelf, het niet verwacht had en zeker niet aan zag komen.

Al met al heb ik genoten van dit tweede deel van Relentless waarin de schrijfstijl aanzienlijk verbeterd is (of ik ben er aan gewend geraakt)