Schrijfster: Angela Scott
Genre: Young Adult, Dystopian
Gepubliceerd: november 2014
Taal: Engels
Waardering: ★★★★.5
Add to Goodreads
The end of the world? That’s the stuff of Hollywood blockbusters and deep philosophical exercises in school. No need to sweat it. So when sixteen-year-old Tess’s doomsday-dad builds a bomb shelter in their suburban backyard, everyone thinks he’s gone crazy….

…Until fire rains down from the sky, sinking whole cities into colossal craters and setting much of the world ablaze.

Tess’s dad gives her a few short minutes to gather her emergency bag and her freaked-out kitten, then leads her outside and into the underground shelter. Terrified, the last thing she expects is for him to leave her there all alone, but he has no choice—he must find her missing brother.

Before leaving, he makes Tess promise to keep the hatch door shut, not to open it for anyone but him, and to stay put until he returns.

But he forgot to tell her one thing: What is she supposed to do if he never comes back?

Review:


Anyone? begint zoals ik het graag zie: spanning en actie vanaf de eerste woorden.
De wereld schud, staat in brand en grote gedeeltes van de beschaving zijn weggevaagd. Maar alleen het lawaai, het half ingestorte huis en de trillingen in de grond is wat Tess hoort, ziet en voelt voordat haar vader haar in de bunker achter hun huis stopt met de mededeling dat hij zo terug komt . . . . . maar 2 maanden later is hij er nog niet weer en zit Tess nog steeds alleen, met haar kat, in de bunker.

Ondanks haar vaders waarschuwingen besluit ze het er op te wagen en haar veilige plekje in de bunker te verlaten om hem en haar broer te zoeken in een, wat al snel blijkt, totaal verlaten, verwoeste wereld.
Het is het begin van een heel bijzonder, mysterieus en spannend avontuur waarin ze moet zien te overleven en proberen uit te zoeken waar haar vader en broer zijn en wat er met de wereld is gebeurt.

Al het leven op aarde lijkt te zijn verdwenen: geen mens of dier te zien in de wijde omgeving. Maar na een paar dagen komt er eindelijk een teken van leven in de vorm van Cole.

Ik had gehoopt op een leuke, sterke, knappe jongen die Tess kon bijstaan in haar zoektocht en ondertussen zorgde voor wat romantiek in het verhaal (daar houd ik nou eenmaal van), maar we krijgen één of andere halve zool die het allemaal wel best vind en zo gek is als een deur.
Hij ziet er goed uit, daar is niets mis mee, maar neemt niets serieus en saboteert Tess haar doel door haar steeds weer uit te dagen tot gekke, tijd verspillende spelletjes.

Cole is een zeer bijzonder personage, hij is onbetrouwbaar, onvolwassen, wispelturig, gek, maar op de momenten dat het er echt op aan komt is hij bloedserieus en weet hij Tess elke keer weer te redden. Heel langzaam wist hij mij toch voor zich te winnen en warempel, we kregen ook nog een vleugje romantiek, maar toch bleef hij een raadsel.

In het begin van het boek is Tess heel volgzaam, angstig en kwijnt ze steeds verder weg in haar ondergrondse bunker. Maar als ze eenmaal heeft besloten naar buiten te gaan bouwt ze steeds meer zelfvertrouwen en karakter op en ook al wordt ze geen super stoere lefgozer, ze groeit wel door naar iemand die zichzelf kan redden in deze vervallen en verlaten wereld.

Anyone? is een heel bijzonder boek dat ik met erg veel plezier gelezen heb.
Wel wordt het steeds verwarrender en mysterieuzer naarmate het boek vordert.
Samen met het nogal abrupte einde zorgt het ervoor dat ik 'maar' 4,5 sterren heb gegeven en geen 5. Ik bleef nl met nogal wat vragen achter.
Maar het is en blijft het een verhaal dat je niet weg kunt leggen en je nieuwsgierig en in spanning houd tot de laatste bladzijde.

Misschien is dat abrupte einde een teken dat er nog een deel achteraan komt maar daar heb ik niets over kunnen vinden dus ga ik er vanuit dat dit een stand alone is.