Serie: Sookie Stackhouse #13
Genre: Adult, Vampiers, Weerwolven, Shapeshifters, Fae
Gepubliceerd: Mei 2013
Taal: Engels
Waardering: ★★★★.5
Add to Goodreads
Sookie Stackhouse finds it easy to turn down the request of former barmaid Arlene when she wants her job back at Merlotte’s. After all, Arlene tried to have Sookie killed. But her relationship with Eric Northman is not so clearcut. He and his vampires are keeping their distance…and a cold silence. And when Sookie learns the reason why, she is devastated.

Then a shocking murder rocks Bon Temps, and Sookie is arrested for the crime.

But the evidence against Sookie is weak, and she makes bail. Investigating the killing, she’ll learn that what passes for truth in Bon Temps is only a convenient lie. What passes for justice is more spilled blood. And what passes for love is never enough...

Review:

Wow, dit was het dan, de laatste Sookie Stackhouse.
Er gaat zoveel door me heen op dit moment: ik ben verdrietig omdat ik de vele personages die me in deze serie dierbaar zijn geworden zal gaan missen, ik baal ervan dat dit echt het einde is, ik ben blij dat Sookie haar Happy End heeft gekregen en ik ben teleurgesteld omdat ik op een iets ander einde hoopte en verwacht had.
Ook nr. 13 zat weer vol spanning, actie, humor en mysterie en het was hartverwarmend hoeveel mensen en supernaturals waakten voor Sookies veiligheid en mee hielpen om haar naam te zuiveren, want alles wijst er op dat Sookie een moord heeft begaan.
En ondertussen wordt haar realtie met vampier Eric alleen maar slechter en ook haar vriendschap met Sam, shapeshifter en haar baas, komt onder druk te staan.
Voordat haar naam gezuiverd is, en degenen die haar dood willen hebben uitgeschakeld zijn, moet Sookie nog heel wat hordes nemen en een gevecht op leven en dood doorstaan, maar als alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht komt is het verhaal ineens heel snel afgelopen en dat vond ik eerlijk gezegd een beetje jammer. Mijn eReader gaf een totaal aantal bladzijden aan van 250 en toen ik zag dat ik bij blz 230 was dacht ik dat er zeker nog een boek achteraan moest komen want er was nog zoveel dat opgelost moest worden, maar binnen no time las ik de laatste regel en was het avontuur van Sookie Stackhouse na 13 delen ineens ten einde. Ik had een grootser einde verwacht van een serie waarin zo gigantisch veel gebeurt is. En ik had zeker een bevredigender afsluiting willen hebben met . . * zie de spoiler hieronder *  . . dan ik gekregen heb.
Deze laatste Sookie Stackhouse is de enige die geen 5 sterren krijgt en dat komt dus doordat ik het einde te gehaast vond en eigenlijk niet goed genoeg voor een 13-delige serie waarvan de 1e 12 naar mijn mening geweldig waren.
Ik denk niet dat Charlaine Harris het in de planning heeft om ooit nog een keer de serie weer op te pakken (ik hoop het wel) maar het einde leent zich er wel voor.

Show spoiler Hide spoiler

Ik ben verschrikkelijk teleurgesteld in de rol van Eric, beter gezegd in de niet aanwezige rol van Eric.
Voor zo'n prominent figuur in de serie was zijn lak aan aanwezigheid wel heel erg confronterend. We hebben hem nauwelijks gezien en de vluchtige momenten dat hij 'in beeld was' waren een teleurstelling op zich. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat hij een enorme strijd en gevecht aan zou gaan om onder zijn gearrangeerde huwelijk uit te komen maar hij heeft Sookie, afgezien van een paar 'stuiptrekkingen', zonder slag of stoot laten gaan en deed geen moeite om onder zijn verplichte huwelijk uit te komen en daar ben ik behoorlijk gefrustreerd over. Voor mijn gevoel is hun relatie niet op een bevredigende wijze beĆ«indigd. Ik vind dat er meer gezegd en uitgesproken had moeten worden tussen hen, maar hij is eigenlijk als een geest verdwenen uit dit boek.
Natuurlijk komt mijn teleurstelling ook voort uit het feit dat ik een Happy End wilde voor Sookie samen met Eric. Ik vind dat ze gewoon bij elkaar horen ook al is hij een vampier en zal hij haar zonder twijfel overleven.