Serie: Article 5 #1
Genre: Young Adult, Dystopian
Gepubliceerd: Januari 2012
Taal: Engels
Waardering: ★★★★☆
Add to Goodreads
New York, Los Angeles en Washington DC zijn verlaten.
De Bill of Rights is ingetrokken en vervangen door de Moral Statutes.
Er is geen politie, in plaats daarvan zijn er soldaten. Er zijn geen boetes voor slecht gedrag, in plaats daarvan zijn er arrestaties, processen, en misschien nog erger. Mensen die worden gearresteerd komen meestal niet terug.
Zeventien jarige Ember Miller is oud genoeg om zich te herinneren dat het niet altijd zo was. Het is moeilijk voor haar om te vergeten dat mensen niet altijd gearresteerd werden voor het lezen van de verkeerde boeken of buiten blijven in het donker. Het is moeilijk om te vergeten dat het leven in de Verenigde Staten anders was.
Ember is goed in het onder de radar blijven. Ze weet hoe ze de dingen die ze nodig heeft kan krijgen, zoals voedselbonnen en tweedehands kleding en hoe de willekeurige huiszoekingen door het leger te doorstaan. Als de omstandigheden het toelaten is haar leven zo vredig mogelijk.
Totdat haar moeder wordt gearresteerd voor het niet naleven van artikel 5 van de Moral Statutes. En een van de soldaten die haar arresteert is niemand minder dan Chase Jennings . . . de enige jongen waarvan Ember ooit heeft gehouden.

Review:

Stel je een wereld voor waar je geen romans mag lezen, niet na het donker op straat mag lopen, er regelmatig huiszoekingen gedaan worden en klasgenoten zomaar meegenomen worden door soldaten en voorgoed verdwijnen. In deze dystopische wereld leeft Ember, een 17-jarig meisje, samen met haar alleenstaande moeder.
Doordat er een oorlog gewoed heeft in Amerika zijn vele steden spooksteden geworden, verlaten van alles en iedereen. De nieuwe president regeert met harde hand, politie is vervangen door soldaten, burgers hebben geen rechten meer en voor een klein 'vergrijp' kun je worden gearresteerd en voorgoed verdwijnen.
De wereld die Kirsten Simmons bedacht heeft is grimmig, grauw en hard. De karakters van Ember en Chase zijn goed neergezet. In het begin is Ember geïntimideerd door de omstandigheden waarin ze onverwacht is terecht gekomen maar hoe verder je in het verhaal komt, hoe sterker haar persoonlijkheid wordt en hoe meer lef ze toont en zich durft te verzetten tegen de soldaten. Chase is nukkig en afstandelijk, heel anders dan de jongen die een jaar geleden vertrok om soldaat te worden, en je merkt dat hij het nodige heeft meegemaakt. Heel langzaam groeit er weer vertrouwen en een band tussen Ember en Chase totdat Ember achter een verschrikkelijke waarheid komt.
Dit was weer een heerlijke Dystopian met een goede dosis spanning en romantiek. Het 2e deel wordt in 2013 verwacht, dat duurt nog wel heeeel erg lang . . . . .