Serie: The Infernal Devices #1
Genre: Young Adult, Paranormal, Steampunk*
Gepubliceerd: Augustus 2010
Taal: Engels, (nog) niet vertaald helaas
Waardering: ★★★★★
Add to Goodreads
Als zestien-jarige Tessa Gray de oceaan oversteekt om haar broer te vinden in het Engeland ten tijde van het bewind van koningin Victoria, staat haar iets angstaanjagends te wachten in de onderwereld van Londen, waar vampiers, tovenaars en andere bovennatuurlijke schepsels de gas verlichte straten bevolken. Alleen de Shadowhunters, strijders die de onderwereld bevrijden van demonen, weten de orde te handhaven temidden van de chaos. Ontvoerd door de mysterieuze Dark Sisters, leden van een geheime organisatie The Pandemonium Club genaamd, leert Tessa al snel dat ze zelf een Downworlder is met een zeldzame gave; de magie om te transformeren in een ander persoon. En de Magister, de schimmige figuur die de Club runt, wil Tessa's  gave claimen voor zichzelf. Zonder vrienden en opgejaagd zoekt Tessa toevlucht bij de Shadowhunters van het London Institute, die haar willen helpen om haar broer te vinden als zij haar magie gebruikt om hen te helpen. Ze is al snel gefascineerd door de twee beste vrienden James, wiens fragiele schoonheid een dodelijk geheim verbergt, en Will met zijn prachtige blauwe ogen. Zijn bijtende humor en wisselende stemmingen houden iedereen in zijn leven op een afstand . . .  dat wil zeggen iedereen, behalve Tessa. Als hun zoektocht hen dieper het hart in trekt van een geheimzinnig samenzwering die de Shadowhunters dreigt te vernietigen, beseft Tessa dat ze misschien moet kiezen tussen het redden van haar broer of haar nieuwe vrienden  . . . . . en dat de liefde misschien wel de meest gevaarlijke magie is van allemaal.

Review:

Begin december is Clockwork Prince uitgekomen, deel 2 van The Infernal Devices, en daardoor kwam ik er ineens achter dat ik nog helemaal geen beoordeling heb geschreven over het 1e deel. Het valt niet mee om die na zo'n lange tijd nog te schrijven, maar het feit dat ik er destijds 5 sterren aan heb gegeven zegt natuurlijk al een hele hoop. The Infernal Devices speelt zich ongeveer 100 jaar eerder af dan de serie The Mortal Instruments van Cassandra Clare en gaat ook over de Shadowhunters, maar het verhaal krijgt een heel ander en eigen sfeertje doordat het plaats vind in het Victoriaanse tijdperk met de prachtige jurken, koetsen en de bijkomende etiquette. Wat ik ook erg leuk vond is dat een aantal karakters uit TMI, waaronder Marcus de MagiĆ«r, ook in dit verhaal een rol spelen. Tessa is een meisje met lef dat niet gaat zitten afwachten maar het heft in eigen handen neemt en op zoek gaat naar haar broer. Ze wordt opgevangen en geholpen door een groep Shadowhunters waaronder James en Will, en ze voelt zich gelijk sterk aangetrokken tot Will en laat zich niet afschrikken door zijn wisselende stemmingen en afstandelijkheid. En terwijl ze worstelen met hun gevoelens voor elkaar moeten ze het Clockwork leger verslaan, een leger gemaakt van dode mensen met een mechanisch binnenwerk. Ik had nog nooit Steampunk* gelezen want ik had niet het idee dat ik dat leuk zou vinden, maar ik was prettig verrast. Cassandra heeft met The Infernal Devices een bijzondere wereld neergezet en de combinatie van Paranormal en Steampunk* maakt het spannend, mysterieus en magisch.


*Steampunk is een subgenre van fantasie of speculatieve fictie. De term verwijst naar de verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoomkracht nog de primaire krachtbron was (meestal de 19e eeuw), maar die ook elementen van sciencefiction of fantasie bevatten, zoals futuristische uitvindingen en machines, of echt bestaande machines (zoals computers) die in deze verhalen veel eerder worden uitgevonden dan in werkelijkheid.

*Klik hier voor mijn beoordeling van The Mortal Instruments