Serie:
Gemma Doyle 1 t/m 3
Genre: Young Adult, Magie, Historisch
Gepubliceerd: van 2008 t/m 2010
Taal: deel 1&2 in het Nederlands, deel 3 in het Engels. Deel 3 is ook verkrijgbaar i/h Nederlands
Waardering: ★★★★☆
Add to Goodreads
De 16-jarige Gemma groeit op in India aan het eind van de 19de eeuw. Wanneer haar moeder overlijdt, krijgt ze een angstaanjagend visioen, waarover ze niemand durft te vertellen. Na haar moeders dood wordt Gemma naar Spence gestuurd, een strenge kostschool voor welgestelde meisjes in Engeland. Maar ook in Engeland wordt Gemma geplaagd door visioenen, en blijkt dat ze vanuit India gevolgd is door een mysterieuze jongen, Kartik, die haar raadselachtige waarschuwingen geeft.
Dankzij haar scherpe tong en intelligentie, weet Gemma de vriendschap te winnen van de brutale Felicity, de mooie Pippa en de verlegen Ann. Ze ontdekt een oud dagboek waarin gesproken wordt over een andere wereld. Samen met haar nieuwe vriendinnen sluit Gemma zich aan bij de Orde, een geheim genootschap van vrouwen die macht hebben over die andere wereld. Maar dan roepen ze krachten op die ze niet meer kunnen controleren, en verandert het leven van Gemma en haar vriendinnen voorgoed.

Review:

Wanneer Gemma en haar moeder aan het winkelen zijn in India wordt haar moeder vermoord. Tegelijkertijd komt ze 2 broers tegen die ze ervan verdenkt wat met de moord te maken te hebben en ze krijgt vreemde visioenen. 

Gemma wordt naar de strenge kostschool Spence in Engeland gestuurd. Doordat Gemma opgegroeid is in India is ze lang niet zo stijf en preuts als de andere meisjes op de kostschool wat nog wel eens wil botsen. Ze sluit vriendschap met Felicity, Pippa en Ann en samen gaan ze op onderzoek uit in de kostschool.

Tijdens één van die tochtjes vinden ze een oud dagboek waarin wordt verteld over de Orde. Op een avond gaan ze naar een grot in het bos, sluiten zich aan bij de Orde, een geheim genootschap van vrouwen die macht hebben over de andere wereld, en roepen daar duistere krachten op en belanden in de andere wereld, het Rijk. 

Niets is wat het lijkt in het Rijk en overal liggen gevaren op de loer. Ze reizen regelmatig heen en weer tussen het Rijk en hun dagelijkse leven en hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Ondertussen komt Gemma 1 van de broers weer tegen, Kartik. Ze vertrouwt hem totaal niet maar wordt toch verliefd op hem en hij probeert haar te helpen het mysterie van haar moeders dood op te lossen. De relatie tussen Gemma en Kartik is niet makkelijk: hij is arm, zij is rijk en volgens de klasse verschillen zullen ze nooit samen kunnen zijn. De hele tijd bleef ik maar hopen dat het goed zou komen met die 2, vooral voor Kartik, want die heeft mijn hart gestolen.

Dit was een erg leuke serie; de boeken lezen heerlijk weg en ik vond het leuk om te lezen hoe het er in de 19e eeuw op een kostschool aan toe ging. Deel 2 sprong er voor mij uit, die was het leukst, en daarom geef ik een gemiddelde van 4 sterren.
Het heeft mijn beoordeling niet beïnvloed  maar het einde van de serie was niet wat ik gehoopt had, ik vond hem zelfs vreselijk en ik hoop dat Libba Bray ooit een vervolg gaat schrijven met een dan Happy End!


NB: Het laatste deel, The Sweet Far Thing, is in het nederlands vertaald naar 2 delen: Eindeloze verte - Het troebele tij en Eindeloze verte - De roos van de strijd