Becky Moynihan - Adaptive
Serie: The Elite Trials #2
Genre: Young Adult, Dystopian, Fantasy
Gepubliceerd: June 2019
Waardering: ★★★★★
Add to Goodreads
A PERILOUS MISSION. AN IMPOSSIBLE CHOICE. ONE UNEXPECTED DISCOVERY. Escaping Tatum City was all Lune wanted. Now that she’s out, freedom is beyond her reach more than ever. Her adoptive father knows her weaknesses. And if she fails to find Bren and complete her mission, he won’t hesitate to exploit each one. To complicate matters further, Ryker, her wildly unpredictable companion, has a mission of his own. Lune quickly discovers that he'll do whatever is necessary to see it through too. As the dangers of the outside world threaten to undo her, Lune must adapt to survive every new challenge. Because everything she knows, everything she’s been fighting for, is about to change.

Wow wat een bijzonder, spannend en intrigerend vervolg.

Missie

In het eerste deel verbleven we in de stad Tatum City en zagen we hoe Lune streed voor haar vrijheid en ondertussen verliefd werd op Brendan, een outsider en haar grootste rivaal.
Adaptive speelt zich voornamelijk buiten TC af. Lune is op pad gestuurd door haar adoptie vader met nogal een vage missie en wordt hierbij vergezeld door Ryker, een jongen waarmee we in het vorige boek al kennis hebben kunnen maken.

Ryker

Afgezien van een aantal confrontaties hebben we hem toen niet echt leren kennen.
En nog steeds weet ik niet wat ik van hem moet denken, of hij vriend of vijand is. Zijn acties aan het einde van het boek doen mij vermoeden het laatste, maar ik heb ook momenten gehad dat ik dacht het eerste. Ook leek het er een keer op dat er meer bloeide tussen Lune en Ryker, maar de keren dat hij haar aan haar lot overliet of erger spraken dat dubbel en dwars tegen.

Van de regen in de drup

Eindelijk, na jaren, ziet Lune haar droom om Tatum City achter zich te laten werkelijkheid worden. Echt vrij is ze echter niet. Ze weet dat ze terug moet keren om de mensen waarvan ze houd te kunnen redden. En Lune mag dan wel ver bij haar geweldadige adoptie vader vandaan zijn, ze beland van de regen in de drup want ook buiten de stad is ze haar leven niet zeker en wordt ze regelmatig ongewild een boxbal. Want de wereld buiten de grenzen van TC is ook niet zo rooskleurig. Ook hier is maar voor weinigen de vrijheid weggelegd, ook de mensen buiten TC zijn overgeleverd aan gekken die voor God spelen.

Op onze tenen

We worden door de auteur op onze tenen gehouden wanneer Lune in een hele bijzondere situatie beland.
Ik wil er niet teveel over vertellen omdat het een te grote spoiler is, maar mijn nieuwsgierigheid naar wat er met die ene persoon gebeurd is en waar die gebleven is werd danig op de proef gesteld.

Wereldopbouw

Het was leuk, ondanks de gruwelen en mensonterende omstandigheden, om te zien hoe de wereld buiten Tatum City eruit zag.
Wat mij betreft had dit tweede deel een hele leuke en bijzondere wending en was de wereldopbouw heel erg goed.
Vaak wordt een tweede deel een tussen boek genoemd dat het verhaal een beetje moet rekken maar waarin er maar weinig gebeurt. Ik kan je verzekeren dat dat niet voor Adaptive geldt. Van het begin tot het einde is het een rollercoaster en alles wat er plaats vind is belangrijk voor het vervolg van het verhaal.

Adaptive

De titel van dit boek is heel passend. Lune past zich naadloos aan aan de omstandigheden waarin ze zich bevind en haar veerkracht en doortastendheid zijn hierbij twee hele goede eigenschappen. Hierdoor weet ze de gruwelijke omstandigheden waarin ze zich soms bevind het hoofd te bieden en er sterker uit te komen.

In het kort

Geen sprake van een tussenboek dus.
Nagelbijtend spannend, bijzonder en een rollercoasterride waar je U tegen zegt!