Het heeft ff geduurd voordat Joany van Craving Pages de vraag van blog hop nr. 6 bekend maakte, maar hier is hij dan:

Wanneer is een boek volgens jou 5 sterren waard?

Gelukkig niet zo'n moeilijke vraag dit keer en in het kort komt het er op neer dat ik me laat leiden door mijn eigen smaak en het gevoel dat een boek mij geeft.
Maar ik wil me er niet zo gemakkelijk van af maken dus hieronder vind je een iets uitgebreider antwoord.


Als een boek mij van het begin tot het einde alles om me heen kan laten vergeten ...
en ik op de momenten dat ik niet in datzelfde boek aan het lezen ben (dat is dan vaak niet vrijwillig ;-) ) alleen maar met mijn hoofd bij het verhaal ben, dan is hij meestal al 5 sterren waard want dan is het de schrijver gelukt om mij naar een heel andere wereld te transporteren met een verhaal dat zo goed in elkaar steekt dat het me niet meer los laat en waarin de hoofdpersonen voor mij meer geworden zijn dan alleen boek-personages.

De Personages. 
Het is voor mij vooral belangrijk dat ik de hoofdpersonen leuk vind, dat ik een bepaalde connectie met ze heb en dat ze voor mijn gevoel tot leven gekomen zijn.
Ze moeten diepte hebben en geloofwaardig zijn.

De schrijfstijl. 
Ook heel erg belangrijk.
Met een vlotte, eenvoudige schrijfstijl zonder allerlei poespas kom je bij mij al een heel eind.
Moest ik eerder niets hebben van boeken geschreven in de ik-vorm, nu lees ik ze juist het liefst, maar dat wil niet zeggen dat boeken geschreven in de 3e persoon automatisch al geen 5 sterren meer krijgen.
Wat ik ook steeds liever zie is dat het boek verteld wordt vanuit de oogpunten van beide hoofdpersonen, dat geldt voornamelijk voor het New Adult genre maar ook in de andere genres kan ik dat heel erg waarderen.
Wat ik nou juist niet leuk vind is dat er 3 of meer POV's zijn, voor mijn gevoel werkt dat alleen maar vertragend en menig boek is daardoor gesneuveld.
Ook een afknapper is het heen en weer gaan tussen heden en verleden, het maakt me onrustig en ongeduldig.
Ik weet vaak al heel snel, soms na een paar regels, of ik een boek leuk zal vinden of niet en ik ben dan ook heel blij dat steeds meer schrijvers of  het eerste hoofdstuk of  één of meerdere teasers op hun blog of website zetten, zo kan ik al heel gauw bepalen welke ik wel leuk zal vinden.
Het is geen 100% garantie, maar toch zeker voor 90%.

Een goed plot.
Het verhaal moet van het begin tot het einde goed in elkaar zitten.
Het moet kloppen, het moet vloeiend verlopen, het moet lekker vlot zijn en het moet mijn volle aandacht vast kunnen houden van het begin tot het einde.
Het moet niet te voorspelbaar zijn.
Ik vind het niet erg om te weten of een boek een Happy End heeft, eerlijk gezegd weet ik dat juist liever want als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel dat een boek een akelig einde heeft zonder dat ik het van tevoren wist, maar de weg naar het eind toe moet niet te voorspelbaar zijn; onverwachte wendingen zijn wat dat betreft altijd welkom.

Als alle bovenstaande punten positief zijn dan krijgt het boek van mij 5 sterren.

Maar 5 sterren is niet het hoogste dat een boek op mijn blog kan krijgen, ze kunnen nog 1 stapje hoger komen en dat geef ik aan met een  GOUDEN STER.
Boeken die een gouden ster krijgen hebben alle bovenstaande punten met vlag en wimpel gehaald maar geven mij nog net iets meer, een speciaal gevoel dat ik niet echt uit kan leggen.
Er zijn niet veel boeken die dat in mijn ogen verdienen maar die boeken die het wel verdiend hebben hebben mij helemaal verbijsterd en verdwaasd achter gelaten en krijgen nog maar 1 samenhangend woord uit mij: WAUW.
Ik noem het dan ook wel de WAUW-factor :-).

De Cover
De Cover speelt in dit alles totaal geen rol, het gaat tenslotte om de inhoud van het boek, en voor mij als digitale lezer speelt het een nog minder belangrijke rol, maar ik vind het wel leuk als een cover ook echt bij de inhoud van het boek past.


Oké, mijn antwoord is een beetje uitgebreider geworden dan de bedoeling was maar ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe ik de boeken beoordeel.
Heb je ook een boeken blog en lijkt het je leuk om mee te doen met deze blog hop, ga dan naar Craving Pages, daar legt Joany precies uit wat je moet doen.---------------* Veel Leesplezier *---------------