Serie: Insider #1
Genre: Young Adult, Dystopian
Gepubliceerd: September 2012
Taal: Nederlands
Waardering: ★★★★★
Trella is een sloof. Een nobody. En net als de duizenden andere sloven die opeengepakt op de onderste niveaus van Binnen verblijven, doet ze het vuile werk voor de oppers, die boven in luxe leven. Maar Trella is ook de Koningin van de Buizen, die tijdens het schoonmaken van het ventilatiesysteem op plaatsen komt waar niemand anders ooit een voet zet. Als de Opper Cops erachter komen zal ze gerecycled worden. Maar nieuwsgierigheid is een sterke drijfveer, en er gaan geruchten dat er een uitweg is uit Binnen.

Als Cogon, haar enige vriend, wordt opgepakt, kan ze nog maar één ding voor hem doen. Zorgen dat ze de geheimzinnige Poort vindt, de mythische uitgang naar Buiten, wat dat dan ook mag zijn. Trella vindt steeds meer aanwijzingen voor het bestaan van de Poort, maar ze doet ook een andere ontdekking: ze staat niet alleen in haar pogingen. De sloven zijn klaar voor een opstand, en zelfs sommige oppers blijken anders te zijn dan ze dacht. Zoals Riley, een jongen die al snel verwarrend veel voor haar gaat betekenen...

Review:

Inside Out had me meteen vanaf het moment dat Trella ontwaakt in de buizen, en ternauwernood weet te ontsnappen aan het water, te pakken. Het plot is origineel en de schrijfstijl van Maria V. Snyder is ook in dit boek geweldig. Dit keer geen bijzondere benamingen, benamingen die me zo fascineerden in haar Studie Serie, alhoewel er zeker een paar leuke namen voorbij kwamen, maar het zat hem meer in de details, zoals bv de berekening van de leeftijden en de aanduiding van de tijd. De wereld waarin Trella leeft is hard, wreed en vreemd maar ook heel simpel. Alles is vierkant, deelbaar door 10 en je werkt of je slaapt.
Trella is een pittig, sarcastisch, vindingrijk en nieuwsgierig meisje dat haar tijd het liefst alleen in het buizen stelsel door brengt of met Cog, haar enige vriend. Maar vanaf het moment dat Cog haar meeneemt om haar voor te stellen aan iemand komt haar leven in een achtbaan van gebeurtenissen terecht en is er niets meer over van haar simpele leven. Elk moment dat ze niet werkt klimt ze door de buizen van nivea 1 naar niveau 4 en weer terug om mensen te redden, geheimen te ontdekken of te ontsnappen aan de Opper Cops. En op 1 van die tochten ontmoet ze Riley, een opper. Riley's reactie op haar is niet wat ze verwacht had. In plaats van haar met afschuw te bekijken en verraden is hij gefascineerd en toont compassie wanneer ze verteld over het leven op niveau 1&2. Ze vertrouwd hem niet, maar het blijkt al snel dat ze niet zonder zijn hulp kan en ze voelt vreemde dingen wanneer ze bij hem in de buurt is.
Inside Out is fascinerend, bijzonder, spannend en humoristisch; ik heb regelmatig zitten grinniken om de sarcastische, humoristische opmerkingen van Trella. Qua romantiek kwam ik niet aan mijn trekken, het is maar bijzaak, maar eerlijk gezegd heb ik die niet eens gemist door alles wat er gebeurde.
Begin Juli 2013 komt deel 2 uit in het Nederlands en ik kijk er naar uit.

Dit boek heb ik toegestuurd gekregen van Uitgeverij Harlequin en het was even wennen om weer een echt boek vast te houden en bladzijden om te moeten slaan ipv op een knopje te drukken, net als het lezen in het Nederlands, wat ik al heel lang niet meer heb gedaan, maar ik heb er dubbel en dwars van genoten. Uitgeverij Harlequin, nogmaals bedankt voor het toesturen van dit boek!