Serie: Divergent #1
Genre: Young Adult, Distopian
Gepubliceerd: mei 2011
Taal: Engels. Ook verkrijgbaar in het Nederlands
Waardering: ★★★★★
Add to Goodreads
In Beatrice Prior's Chicago is de maatschappij verdeeld in vijf groepen, elk gewijd aan de teelt van een bepaalde deugd; Candor (de eerlijke), Abnegation (de onbaatzuchtige), Dauntless (de dappere), Amity (de vreedzame), en Erudite (de intelligente). Op een vastgestelde dag van ieder jaar moeten alle zestien-jarigen de fractie kiezen waaraan zij de rest van hun leven willen wijden. Voor Beatrice ligt de beslissing tussen bij haar familie blijven en zijn wie ze echt is: ze kan niet beide hebben. Dus maakt ze een keuze die iedereen verrast, inclusief haarzelf.
Tijdens de zeer concurrerende initiatie die volgt hernoemt Beatrice zichzelf Tris en worstelt om te bepalen wie haar vrienden zijn en waar een romance met een soms boeiende, soms razend makende jongen past in het leven dat ze gekozen heeft. Maar Tris heeft ook een geheim, een die ze verborgen moet houden voor iedereen want ze is gewaarschuwd, het kan haar dood betekenen. En als ze een groeiend conflict ontdekt dat dreigt haar schijnbaar perfecte samenleving te ontrafelen, leert ze ook dat haar geheim haar zou kunnen helpen haar te redden en diegenen waarvan ze houdt. . . of het kan haar vernietigen.

Review:

Vanaf het begin tot het einde had Divergent me te pakken. Het was geweldig en bij vlagen zat ik met het zweet in de handen te lezen. Het plot is spannend, verbijsterend, romantisch maar het heeft ook zeker verdrietige momenten. Tris is een dappere, sterke, strijdlustige persoonlijkheid met af en toe een ongevoelig trekje wat te wijten is aan de harde strijd waarin ze gewikkeld is. En hard is het zeker want er gebeuren gruwelijke dingen in Divergent.
Het distopische genre is hard op weg om een favoriet van mij te worden want de aan de ene kant primitieve samenleving, waarin we door één of andere ramp in terug geworpen zijn , en een aan de andere kant nog verder ontwikkelde techniek, spreekt enorm tot mijn verbeelding. Het is een fantasie wereld maar één die ook wel eens werkelijkheid zou kunnen worden. Een geweldig boek dus die ik iedereen kan aanraden te lezen! Deel 2 en 3 staan gepland voor 2012 en 2013.Andere distopische boeken waarvan ik genoten heb zijn The Hunger Games waarvan je de beoordeling hier kan vinden en Enclave